Yes, je bent eruit: je gaat je huis verkopen! Voorlopig is het op de woningmarkt nog steeds een gunstige tijd voor verkopers, dus je hebt goede moed. En terecht: de meeste huizen verkopen zichzélf momenteel. Een goede reden om niet meteen een compleet pakket aan (dure) diensten van een traditionele makelaar af te nemen. Bedenk eens welke aspecten van de verkoop je zelf zou kunnen en willen doen. In dit artikel vind je alvast veel tips voor een goede start!

1 | De waarde en vraagprijs van je huis bepalen

Een goed onderbouwde vraagprijs voor een huis is van 2 factoren afhankelijk: de woningmarkt en de situatie van de verkoper. Voor wat betreft de markt begin je jouw zoektocht bij het Kadaster. Daar kun je de prijzen opvragen van woningen die onlangs in jouw buurt zijn verkocht. Ook kijk je op Funda naar de vraagprijzen voor de woningen die op dit moment in jouw buurt te koop staan. Bekijk met name de woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou in grootte, ligging, afwerking, etc. Je hebt nu een globaal beeld van de marktwaarde van je huis.

Naast deze marktwaarde spelen jouw eigen omstandigheden een belangrijke rol bij het bepalen van de vraagprijs. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde opbrengst nodig vanwege je schuldenlast of om de koopprijs van je volgende huis te kunnen betalen? Dan hou je daar met je vraagprijs rekening mee. Heb je haast met de verkoop, of wil je niet maandenlang in onzekerheid zitten? Ga dan wat lager zitten met je vraagprijs. Heb je juist alle tijd van de wereld? Steek de vraagprijs dan iets hoger in en neem de tijd om te wachten op die ene, perfecte koper.

Hoe jij de vraagprijs ook bepaalt; wees fair, zonder jezelf tekort te doen.

2 | Zet je huis op Funda

Veel woningverkopers vragen zich af of je Funda écht nodig hebt om je huis goed te kunnen verkopen. Het antwoord op die vraag is voorlopig nog “Ja”. De volgende vraag is hoe je jouw huis zonder makelaar op Funda krijgt. Als particulier kun je er niet direct terecht. Je zult dus een tussenpersoon moeten inschakelen. Met Maurice krijg je toegang tot Funda voor € 250,-. Een kleine investering voor een groots podium!

Er is trouwens een uitzondering op de gouden Funda regel. Wil je jouw huis zo snel mogelijk verkopen? Zoek dan een lokale makelaar op die goed ingelicht is in de lokale markt en veel kopers kent. Wie weet verkoop jij je huis dan binnen no time voor een goede prijs én zonder Funda.

3 | Verkoopklaar

Om je huis voor een goede prijs te kunnen verkopen, moet het verkoopklaar zijn. Zorg dat klein achterstallig onderhoud wordt uitgevoerd en dat je huis netjes opgeruimd is. Kijkers vinden het prima om te zien dat er kinderen en/of huisdieren in een huis wonen, maar struikelen liever niet over hun speelgoed.

Wat betreft onderhoud: het is slim om kleine imperfecties nog vóór de foto’s en bezichtigingen op te lossen. Een loszittende deurkruk of kraan, een kozijn dat wel een likje verf kan gebruiken, of dat ene peertje dat nooit vervangen is door een echte lamp. Maak een dag vrij voor het uitvoeren van de kleine klusjes die je huis nét iets meer ‘af‘ maken en voer ze netjes uit.

Is er veel kluswerk of onderhoud nodig? Probeer dat dan niet te verbergen met een laag witte latex of de posters uit je tienertijd. Gebreken aan je huis mag je niet verzwijgen en ook om problemen achteraf te voorkomen kun je er maar beter eerlijk over zijn.

4 | Foto’s van je huis

Waarschijnlijk kies je ervoor om je huis op Funda te zetten. Het belangrijkste bij de presentatie van je woning zijn de foto’s. Het maken van mooie woningfoto’s is een vak apart, maar je kunt het natuurlijk altijd eerst even zelf proberen. Wie weet ontdek je nog een verborgen talent!

Fotografeer de gevel van je woning op een moment dat het zonlicht erop staat. Neem wat afstand, zodat ook de omgeving van je huis te zien is. Ook je tuin of balkon fotografeer je het liefst wanneer de zon erop schijnt. Let wel op met schaduw: als felle zon ervoor zorgt dat de helft van je balkon wegvalt in een donkere schaduw, kun je waarschijnlijk een mooiere foto krijgen op een ander moment van de dag, of wanneer de lucht licht bewolkt is.

Ook voor het interieur van je huis is een lichtbewolkte dag het gunstigst. Bepaal voor elke ruimte van je huis het moment waarop het daglicht het mooist naar binnen valt en neem op dat moment een foto. Probeer elke kamer zo gunstig mogelijk op de foto te zetten, maar blijf wel eerlijk. Een klein slaapkamertje met een groothoeklens omtoveren tot een balzaal is een slecht idee. Ruimtes zonder daglicht zijn het moeilijkst te fotograferen. Zet een paar extra lampen neer en gebruik géén flits. Probeer ook of je de ISO-waarde van je camera hoger kunt zetten en kijk eens welk effect dat oplevert.

Krijg je toch niet de gewenste foto’s uit je eigen camera of telefoon? Besteed het fotograferen dan uit. Het kost ongeveer € 125,- om professionele foto’s te laten maken van je huis. Een vrij kleine investering én een mooie herinnering voor later!

5 | Beschrijving van je huis

Mensen kijken eerst naar de foto’s van je huis. Als ze echt geïnteresseerd zijn, lezen ze daarna de beschrijving. Deze beschrijving moet een helder overzicht geven van wat het huis te bieden heeft en moet mensen uitnodigen om je huis te komen bezichtigen.

De eerste indruk die je wekt is erg belangrijk: probeer in je taalgebruik feitelijk te blijven, maar wek ook sympathie. Benoem de sterke kanten van je huis, maar overdrijf niet. Is taal niet je sterkste kant? Laat je tekst dan nog even nalezen door iemand die de taalfoutjes er uit pikt, of besteed het schrijven van een wervende tekst uit.

6 | De rondleiding

Als je punt 1 tot en met 5 goed doorlopen hebt, kan het inplannen van de bezichtigingen beginnen! Plan de bezichtigingen liefst op een tijdstip waarop jouw huis goed voor de dag komt. Laat de kopers niet tegelijk komen, maar geef elke koper aandacht. Als er zo veel interesse is dat dit niet lukt, organiseer je een inloopochtend of -middag. Probeer erachter te komen waar de kopers precies naar op zoek zijn, of ze de buurt al kennen, wat ze belangrijk vinden en vraag tussentijds eens naar wat ze van het huis vinden. Reken bij een goede aanloop ongeveer een half uur per stel (afhankelijk van de grootte van jouw huis), waardoor kopers elkaar tegen kunnen komen en zich ervan bewust zijn dat er veel animo is voor je huis.

Het geven van rondleidingen aan potentiële kopers is een vak; je moet het leuk vinden, je gastvrij kunnen opstellen en signalen kunnen oppikken. Ben je in staat om je aan te passen aan de mensen die je over de vloer hebt? En kun je er tegen als mensen jouw bloemetjesbehang niet mooi vinden, of je mooie badkamer er het liefst op de dag van de overdracht al uit slopen? Mocht dat niet zo zijn, dan kun je het verzorgen van de rondleidingen ook uitbesteden.

7 | Onderhandelen

Na één of meerdere bezichtigingen kan het raak zijn: er wordt een bod op je huis uitgebracht! Reageer niet meteen, maar neem het bod eerst goed in je op: zowel het bedrag als de voorwaarden die de koper stelt. Is het bod een openingsbod? Dan kun je als verkoper een tegenbod doen en proberen te komen tot een prijs die voor beide partijen acceptabel is. Maak er geen koehandel van door over-en-weer te blijven bieden. Dit heeft meestal geen zin. Probeer er tijdig uit te komen en wacht niet te lang met reageren: smeed het ijzer wanneer het heet is. Gaat het om een eindbod? Dan kan je alsnog proberen om er iets meer uit te slepen, of je accepteert het. Het bod afslaan doe je alleen als je er geen goed gevoel bij hebt.

Behalve over de prijs moeten jullie het samen eens worden over de datum van overdacht, de ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld een financierings-voorbehoud of bouwtechnische keuring) en de ‘roerende zaken’ (spullen in je huis die je wilt achterlaten of doorverkopen aan de koper van je huis). Als je met iemand in onderhandeling bent is het netjes om die onderhandeling eerst af te ronden voordat je op biedingen van anderen reageert.

Is er veel interesse in je huis? Dan kun je mensen per inschrijving laten bieden. Iedereen brengt dan voor een bepaald moment een bod uit. Daarna kun je zelfs nog de twee partijen die jou het meest aanspreken een definitief finaal bod laten uitbrengen, inclusief de voorwaarden die ze aan dat bod verbinden. Het is wel zo netjes om deze procedure van tevoren aan alle potentiële bieders te melden.

8 | Overeenkomst en overdracht

Zijn jullie er samen uit gekomen? Dan heb je een koopovereenkomst nodig en een notaris die de juridische zaken rondom de overdracht regelt. Ook deze zaken kun je, met een beetje hulp van het internet, zelf regelen. Het kopen of verkopen van een huis is natuurlijk nogal een grote en kostbare aangelegenheid, dus als je niet vertrouwd bent met de juridische termen die hiermee te maken hebben, is het een goed idee om voor dit laatste stukje wat hulp in te schakelen.

Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Of heb je zelf je eigen huis verkocht en heb je tips om toe te voegen aan dit artikel? Reageer of neem contact met me op!

Hartelijke groet,

Maurice

Maurice Beckers is een makelaar nieuwe stijl, gevestigd in Nijmegen. Met zijn onderneming ‘met Maurice’ breekt hij met de vaste pakketten en hoge kosten van de traditionele makelaars. Met Maurice verkoop je jouw huis op jouw manier.

Elk huis is anders, elke koper is anders en elke verkoper is anders. Toch bieden traditionele makelaars steeds hetzelfde pakket aan werkzaamheden aan als jij je huis wilt verkopen. Ooit gedacht: “Dat moet toch anders kunnen?” Met Maurice kan dat.

Met Maurice besteed je alleen die werkzaamheden uit die je zelf niet wilt of kunt uitvoeren. Vertel ons wat jij wilt. Het gaat tenslotte om jouw huis.